|| 2023. szeptember 24, vasárnap • Gellért napja van ||
Főoldal | Hóstát TV

Levelek


Fényképek
FényképekVideók:

Sóskút Hóstáti Szüreti Bál képekben - 2015
Tápiószele Hóstáti Szüreti Bál 2014
Tápiószele Hóstáti Szüreti Bál 2013
Trianoni megemlékezés, szaval Zágoni Szabó Sándor
Tápiószele - Hóstáti szüreti bál képekben
Szathmáry István: Országzászló
Karácsonyi fények Kolozsváron 2009


Tulajdonos: Zágoni-Szabó István
Email:


Legyen a kezdőlapom!

Az oldal tartalmának részben vagy egészben történő másolása csak a tulajdonos írásos beleegyezésével lehetséges!

Harmadszor is Tápiószelén a hóstátiak

BUTYKA ANNA

Hat évvel ezelőtt első alaklommal rendeztek Tápiószelén hóstáti szüreti bált. A hagyományossá vált mulatságra idén hívták meg harmadszorra a hóstáti fiatalokat, akik a hagyományos hóstáti rendbélivel és viselettel tették színessé és mozgalmassá a szeptember 4-én megrendezett szüreti mulatságot.

Míg eleinte sokan lelkesedtek a meghívásnak, a fellépés időpontjára szomorú módon megcsappant a fellépni vágyók száma, ezért csak néhány pár képviselte a régi hagyományt. Azért, hogy a kicsi létszám ellenére is látványos legyen az előadás, a fiatalok különböző alkalmakkor használatos hóstáti viseletbe öltöztek, és így járták el, az est folyamán kétszer is a táncot.

Diószegi Ferenc, Tápiószelén élő hóstáti gazda szervezésének és a Kolozsvárról érkezett zenészeknek köszönhetően fergeteges szüreti mulatozás alakult ki.

Az első fellépés előtt a táncosokat díszszekérrel szállították el a falu központjáig, ahol az utcára összegyűlt kíváncsiskodók is megtekinthettek néhány táncot.

Éneklés és tánc után a táncosok együtt vacsoráztak az összegyűlt vendégsereggel, amely a Tápiószeleiek mellett nagyon sok Kolozsvárról kiköltözött, jelenleg Magyarországon élő hóstátiból állt. 

Szőlőlopástól tombolázásig és közös hóstáti rendbéli-tanulásig mindenki találhatott magának kedvére valót a hajnalig tartó mulatságon, amelyet remélhetőleg ezután is megrendeznek még.

Az oldalt grafikáját készítette Ilia Zsolt. Programozta Vadász-Sz. Huba. 2008-2009 | Lap tetejére